7. mai, 2015

Tur fra Punta til Gahperus

07.05.-15
Sesongen for snørekjøring med hundene er i gang, og for to dager siden hadde begge hundene og jeg en flott tur fra Puntadalen og over til Gahperus. For de som ikke er kjent i området er Puntadalen en sidedal til Reisadalen. Den er bratt, og går inn mot finskegrensa, og det er vanskelig å komme seg over dalen før man er øverst oppe der dalen flater ut. Vi valgte samme løype som Sigleif og jeg gikk sist høst da vi gikk fra Guollas og over til Reisadalen, men motsatt vei denne gang. Stigninga opp til Store Skaidi er på ca 10 km, og derfra går turen innover ca 4 km før neste stigning opp mot Gahperussiden i en høyde på 900 m.o.h. sør for Skaidechokka. Fra toppen av denne stigninga er det ca 5 km før vi krysset øverste del av Puntadalen og  kom inn på skuterløypa som vi fulgte helt ned til hovedveien i Reisadalen. Jeg fulgte litt dårlig med på ruta og havnet også helt innerst på Geatkuvannet, som ble en ekstra km å gå. I luftlinje er det ca 2,2 mil fra øverst i Puntadalen og ned til Reisadalen, og jeg anslår at vi har snørekjørt ca 5 mil denne dagen, og brukt 7 timer totalt på turen.

Jeg var litt spent på hvordan Kajsa ville klare turen i og med at hun har vært i ro hele vinteren med valper, men hun har imponert med viljen til å trekke! Hun synes det er topp å snørekjøre, og jobbet godt det meste av turen. At hun var sliten de siste km er ikke så rart, og her har Cella tatt ansvar og holdt oppe drivet.

På tur opp mot Store Skaidi så vi spor av bjørn med en eller to unger. Spor etter bjørn har også vært observert for et par uker siden i samme område. Vi så heldigvis ikke noe til bjørnen...

Det ser også bra ut med rypebestanden. Opptil flere ganger på turen støkket vi ryper da vi kom kjørende. Den siste lille flokken satt et godt stykke nede i Gahperuslia. Reinflyttinga er i gang, og det var mye rein å se, spesielt i Gahperus.